Trouwschoenen

Handige tips en weetjes over bruidsschoenen

Bruidsschoenen moeten tenslotte perfect passen bij je trouwjurk. Je schoenen moeten de juiste kleur hebben en  ze moeten de juiste hakhoogte hebben en, last but not least, ze moeten ook nog comfortabel lopen. Want een huwelijksdag duurt vaak lang, zeker met pijnlijke voeten.

TIP: Koop niet alleen je jurk, maar ook je bruidsschoenen in een goede bruidsmodespeciaalzaak. Zo weet je zeker dat alles perfect op elkaar is afgestemd.

Stijl van je trouwschoenen

Pas de stijl van je bruidsschoenen aan bij je trouwkleding en de sfeer van je huwelijk. Heb je een echte glamourjurk, ga dan voor een elegant model met hoge hakken. Houd je het liever wat informeler? Dan zijn open schoenen of bruidssneakers echt iets voor jou. Bij een lange trouwjurk kun je beter geen open teen schoenen (peep-toe) dragen. Onder je lange rok vallen je schoenen weg en zie je alleen je tenen. In plaats van ton sur ton kun je ook kiezen voor schoenen in een opvallende en misschien zelfs wel contrasterende kleur. Koperkleurige hakjes staan bijvoorbeeld prachtig bij een ivoorkleurige japon.

Koop je trouwschoenen ‘s middags!

Reken maar dat je op je trouwdag uren zult staan en dat je voeten aan het eind van de dag wat opgezwollen zullen zijn. Koop daarom bij voorkeur je bruidsschoenen in de loop van de middag, omdat je voeten dan vaak wat dikker zijn dan ’s ochtends.

Ga er echter niet automatisch van uit dat te strakke schoenen wel ‘uitlopen’, maar kies direct voor een exemplaar met een goede pasvorm. Net te strak, maar ook niet te ruim want dat geeft wrijving.

TIPS:

 • Al staan die hoge hakken of verfijnde bruidsschoenen je nog zo mooi, je moet er wel een hele (trouw)dag op lopen. Test in de winkel of de schoen prettig aanvoelt en niet meteen knelt na een stukje lopen en een dansje maken!
 • De juiste schoenen maken je bruidslook compleet. Schaf jouw exemplaren dan ook niet als ‘hekkensluiter’ aan. Je bruidschoenen zijn op veel momenten zichtbaar, zelfs als je een lange japon draagt. Tijdens het lopen, als je op een stoel zit en terwijl je danst op je huwelijksfeest.
 • Schoenen die spits toelopen geven je voeten een slank uiterlijk!
 • Hoge stiletto’s geven je zelfvertrouwen een oppepper en laten je benen langer lijken. Voor wie van het idee al vermoeide voeten krijgt, zijn ballerina’s een goed alternatief. Extra leuk: de bruidsmeisjes dragen dezelfde schoen in mini-formaat!
 • Bij een kleine voet staan de meeste schoenen mooi. Bruiden met een grotere maat moeten op wat meer dingen letten. Grote voeten lijken groter in gladde, lange schoenen. Kies in dit geval liever voor een iets hogere hak en een bewerkt model.
 • Hoge hakken laten je benen langer lijken en zijn bovendien supervrouwelijk. Hoe mooi ook, als je hier normaal niet op loopt, doe dat dan ook op je trouwdag niet. Je moet er niet aan denken dat je al struikelend en wiebelend het altaar bereikt.
 • Neem je bruidsschoenen mee naar elke pasafspraak voor je bruidsjurk als je zeker wilt weten dat je japon op de juiste lengte wordt afgepast. Te hoge hakken kunnen je rok te kort doen lijken, bij te lage schoenen krijg je het omgekeerde effect.
 • Mooi verzorgde voeten zijn een absolute must! Lak je nagels in een hippe donkergrijze of bruine tint. Liever iets minder opvallen? Kies dan voor een zachte teint of ga voor een French Manicure.
 • Vlekken op (zijde)satijnen schoenen verwijder je het beste met water en een zachte doek. Behandel wel de hele schoen om ontsierende waterranden te voorkomen. Onthoud dat je dit soort schoenen niet borstelt. Hierdoor kan de glans verdwijnen en wordt de schoen ruw.
 • Loop je bruidsschoenen goed in! Begin daar het liefst een week of drie voor de bruiloft mee. Dit komt niet alleen de pasvorm, maar ook de gladheid van de zool ten goede. Doe dit thuis om beschadigingen aan je muiltjes te voorkomen.
 • Loop je bruidsschoenen de eerste keer uit met panty’s, zelfs als je niet van plan bent panty’s te dragen op de grote dag. Door de panty glijd je wat makkelijker in je schoen en voorkom je in de meeste gevallen blaren.
 • Dat bruidsschoenen altijd lekker gaan zitten als je ze goed inloopt is een fabeltje. Een schoen die in de winkel niet lekker zit zal ook later niet prettig aanvoelen. Koop dus altijd schoenen die wat betreft maat en pasvorm bij je voeten passen. Ook in bruidsschoenen zijn er modellen die smaller of breder zijn. Pas altijd verschillende typen schoenen om te weten wat je het fijnst vindt zitten.
 • Koop niet direct platte schoenen wanneer je bijna net zo lang bent als je partner. De meeste herenschoenen hebben een hakhoogte tussen 2,5 en 3,5 centimeter. Dit geeft jou weer de ruimte om toch voor een bruidsschoen met een klein hakje te kiezen!
 • Los het probleem van iets te ruim zitten op met een inlegzool. Tegenwoordig in alle soorten en maten. Soms is de ene voet iets groter dan de andere. Experimenteer tijdens het inlopen met verschillende zolen.
 • Leer is een huid en rekt daardoor iets beter dan de schoenen van stof. Leren schoenen zijn ook warmer voor de winter. Stof heeft als voordeel dat je het na je huwelijk weer in een andere kleur laten verven.
 • Een tweede paar schoenen is altijd handig om mee te nemen. Denk ook aan een paar leuke espadrilles. Het liefst dan wel in ongeveer dezelfde hakhoogte!
 • Opvallende schoenen komen extra goed uit onder een korte bruidsjurk.
 • Zeg het met je schoen(zool): er zijn allerlei leuke schoenstickers verkrijgbaar die je bruidsschoenen extra leuk en betekenisvol maken.

Heb jij je bruidsschoenen al gekocht? Waar heb je speciaal op gelet?