Je bent druk bezig met het plannen van je bruiloft en moet op zoek naar een trouwlocatie. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten. 

Allereerst ‘moet’ je jezelf afvragen of je alles op 1 locatie wilt of wil je het gemeentehuis ergens anders? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ik zet er een aantal op een rij:

 1. Alles op 1 locatie. Van ontvangst tot einde feest
 2. Ontvangst thuis, gemeentehuis (en kerk) en dan naar de feestlocatie voor proost en taart, foto’s met de daggasten, diner en feest
 3. Ontvangst thuis, gemeentehuis (en kerk), feliciteren en proost met taart in het gemeentehuis, groepsfoto bij het gemeentehuis (vooral bij oudere gemeentehuizen met een trap is dit veel voorkomend) en dan naar de feestlocatie voor het diner en het feest.
 4. Ontvangst op locatie, ceremonie op locatie, lunch op locatie, kerk en dan door naar een andere feestlocatie. Deze optie wordt veel gekozen als je een landelijke locatie wilt voor het eerste gedeelte van de dag maar een echt knalfeest voor de avond. De meeste (niet allemaal gelukkig) landelijke locaties zijn gebonden aan een sluitingstijd van 22.00 uur. Vandaar dat je daar geen feest mag geven.

Dit zijn de meest voorkomende dagprogramma’s. Aan de hand daarvan kun je een locatie gaan uitkiezen. Denk hierbij aan de volgende punten:

 1. Aantal personen maximaal
 2. Kun je binnen én buiten trouwen?
 3. Mag er muziek gedraaid worden ’s avonds
 4. Parkeergelegenheid
 5. Eigen styling/ persoonlijkheid/ decoratie
 6. Is er een aparte gelegenheid om je even op te frissen of even rustig terug te trekken
 7. Is de locatie geschikt voor groepsfoto’s met de dag gasten
 8. Zijn de ceremonie en de proost en taart op dezelfde plek? Zo ja, hoe gaat dat met ombouwen
 9. Als je verschillende locatie kiest; hoever liggen ze uit elkaar
 10. Is er een ruimte voor (kleine) kinderen?
 11. Is er speelgelegenheid voor de kinderen?
 12. Als je buiten wilt trouwen, heb je dan ook een plan B?
 13. Vergeet niet te vragen naar het annuleringsbeleid
 

Ik adviseer om niet meer dan 3 locaties te gaan bekijken. Ga eens een avondje samen op de website van http://www.theperfectwedding.nl of op toptrouwlocaties kijken. Alle trouwlocaties zijn daar aangesloten. Kies er daar 3 uit en maak een afspraak. Ga eens het gesprek aan met de eigenaar en vraag vrijblijvend een offerte op. Zet alle vragen die je wilt stellen op een rij. Op papier of in je telefoon, het kan allebei. Zo heb je alle vragen voor jezelf op een rij. Het zal je maar gebeuren dat je net weg rijdt na een locatie bezoek en er komen vragen bij je op…

Ik wens je deze week heel veel succes met de voorbereidingen van je bruiloft. De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is bij de locatiekeuze: ga op je gevoel af. Er moet een klik zijn met een locatie. Heb je die niet, zoek dan gewoon nog even verder. Als ik je ergens mee kan helpen mag je me altijd mailen of een berichtje sturen op instagram.

Liefs, Bertine