Bruiloft plannen? Waar moet ik beginnen?

Gefeliciteerd, je bent verloofd! Je gaat een bruiloft plannen maar waar moet je beginnen? Spannend! De komende tijd neem ik je stapsgewijs mee in het plannen van je bruiloft. Deze eerste maand gaan we nadenken over 3 dingen. 1. Je budget voor de bruiloft 2. ewlke wensen hebben jullie  3. Welke datum wordt de trouwdatum?

Een bruiloft plannen?

Je zou misschien denken; ik start met de trouwdatum maar eigenlijk is je budget veel belangrijker. Je kunt heel veel wensen hebben, op een bepaalde dag willen trouwen maar als je het niet kunt betalen ben je nergens. Sommige locaties zijn in het weekend duurder dan doordeweeks, vakantieperiodes kunnen ook nog wel eens goedkoper zijn én misschien zijn jouw ideeën wel veel duurder dan je in eerste instantie dacht. Ik heb hieronder een lijst gemaakt met de gemiddelde prijzen. Deze prijzen heb ik van internet dus houd er rekening mee dat dit per locatie, seizoen en dag kan verschillen.

 • Bruidstaart €5,50 pp
 • Bruidsboeket €94,-
 • Bruidsmake-up €169,-
 • Bruidskapsel €212,-
 • Diner €44,95 pp
 • Locatiehuur ceremonie €536,-
 • Receptie incl. zaalhuur €17,50 pp
 • Feest 34,50 pp
 • Fotograaf €1379,-
 • Videograaf € 1000,-
 • Huwelijksnacht € 313,-
 • Huwelijksreis €2500,-
 • Trouwjurk € 2000,-
 • Trouwpak € 799,-
 • Kleding bruidskinderen € 150 per kind
 • Muziek trouwfeest € 1263,-
 • Trouwambtenaar incl. gemeentelijke kosten € 720,-
 • Trouwringen €794,- per paar
 

De bruiloft kun je zo duur maken als je zelf wilt. De minimale kosten die je hebt zijn de kosten aan de gemeente. Denk hierbij aan de officiële papieren zoals de uittreksels uit het geboorteregister, in ondertrouw gaan en het trouwboekje. De prijzen hiervan verschillen per gemeente. Op maandag trouwen in het gemeentehuis is het goedkoopst en op zaterdag middag trouwen is in bijna alle gemeentes het duurst. Wist je dat trouwen op het gemeentehuis is de meeste gemeentes goedkoper is dan trouwen op een bijzondere locatie? In de week van de ceremonie zoomen we verder in op deze dingen.

Op de volgende 3 manieren zou je kunnen besparen op je bruiloft. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren maar we geven er hier 3. Op het besloten instagramaccount kletsen we nog even lekker verder over de manieren waarop je kunt bezuinigen.

 1. Houd het intiem. Maak een gastenlijst met minder mensen. Ieder hapje en drankje zal door jullie betaald moeten worden. Bovendien hoeft een intieme bruiloft helemaal niet minder gezellig te zijn! Je hebt juist meer tijd om gezellig te kletsen met je gasten.
 2. Trouw in het laagseizoen. Niet iedere locatie houdt er rekening mee maar soms kan het schelen om buiten de populaire trouwmaanden om te trouwen.
 3. DIY Bruiloft. Maak en regel veel dingen zelf. Misschien heb je wel een grote tuin en kun je daar je bruiloft vieren. Houd het eenvoudig. Organiseer bijvoorbeeld een taarten bak wedstrijd. Laat iedereen een taart meenemen en stel een jury samen. Geef de winnende taart een leuk kadotje. Zorg voor een gezellige bbq en je hebt een geweldige dag in eigen tuin. Vraag wel even of je hulptroepen kunt krijgen bij het opruimen de volgende dag.

Wensen voor je bruiloft:

Wat vinden jullie nou echt belangrijk op de trouwdag? Op welke punten zijn jij en je aanstaande niet van plan te bezuinigen? Als jullie dit goed op een rij hebben, dan kun je voor de ‘onmisbare’ punten meer geld uittrekken door op minder belangrijke dingen te bezuinigen. Is trouwvervoer bijvoorbeeld niet heel belangrijk? Ga dan op de fiets/rolschaatsend/lopend/in een normale auto in plaats van in een koets of een oldtimer! Scheelt je zo een paar 100 euro die je weer kunt besteden aan iets wat jij misschien belangrijker vindt. Is de datum niet belangrijk? Trouw in het laagseizoen! Een trouwjurk die de helft van je budget opslokt? Dat kan echt, maar bezuinig dan weer op een andere post. Vinden jullie die keigoede band belangrijk en de bruidstaart helemaal niet? Ga dan voor de band! Creativiteit en flexibiliteit, dat zijn de toverwoorden. Je ziet het; budget en wensen gaan in elkaar over en hebben allebei te maken met keuzes. Maak desnoods een lijstje met de punten die jij belangrijk vindt.

Trouwdatum:

Het valt vaak niet mee, een trouwdatum kiezen. Veel bruidsparen trouwen in mei, juni, juli en september. Dit zijn populaire maanden omdat het weer vaak goed is en ze net niet in het vakantiehoogseizoen vallen. Een speciale datum kan de sfeer van jullie bruiloft bepalen. Een bruiloft in de winter geeft natuurlijk een hele andere sfeer aan de dag dan een bruiloft in de lente. Hieronder mijn tips om een dag te kiezen die zowel praktisch als persoonlijk is.

 1. Houd rekening met je eigen agenda

Wil je direct op huwelijksreis na de trouwdag? Wil je graag naar die ene specifieke bestemming? Dan ben je mischien wel afhankelijk van het seizoen.

 1. Kies het seizoen

Wil je buiten trouwen? Dan zul je moeten kiezen voor de zomer. Wil je kans hebben op een (witte) sprookjesachtige bruiloft? Trouw dan in de winter.

 1. Romantisch

Hoe romantisch zou het zijn om te trouwen op de dag dat jullie ogen elkaar voor voor het eerst ontmoetten, de dag dat jullie officieel een stel werden of datums die speciaal zijn voor jullie familie zoals de trouwdag van je grootouders (goed voorbeeld doet volgen). Trouwen op de datum van jullie ontmoeting heeft een mooie betekenis. Bijkomend voordeel voor verstrooide bruidegommen: zij zullen hun trouwdag in de toekomst niet snel vergeten

Extra tip: Probeer 2 datums te kiezen. Dan heb je altijd nog een back-up als je absolute trouwlocatie al bezet is op de eerste datum.

Aan de slag om je bruiloft te plannen!

Je kunt vanaf vandaag gericht aan de slag met het plannen van je bruiloft. Elke dinsdag komt er een blog online met tips en praktische zaken die je kunt regelen die week. Op instagram geven we je dadelijks een dosis inspiratie over alles wat met bruiloften te maken heeft. Super leuk dus als je ons daar zou volgen!

Wil je een mail ontvangen met de link naar de wekelijkse blogs over bruiloft plannen? Dat kan! Vul dan even op dit formulier in, dan krijg je vanaf dan elke dinsdag avond een mail met de link naar de blog.