Bij een bruiloft plannen komt een heleboel kijken. Op de bruiloft zelf wil je optimaal genieten en zo min mogelijk stress hebben. Het is daarom van essentieel belang dat er een goed draaiboek is voor de bruiloft. In deze blog help ik je op weg zodat ook jij een goed draaiboek kunt maken voor je bruiloft.

BRUILOFT PLANNEN

Nadat je ten huwelijk bent gevraagd komen er al snel een heleboel vragen op je af. Hoeveel gasten nodigen we uit? Geven we een feest of alleen een uitgebreid diner? Waar trouwen we? Op het gemeentehuis of op de locatie waar we de hele dag zijn? Al snel kom je dan bij de vraag hoe gaat de dag er uit zien? Hoe laat beginnen we? Hoe laat is de eindtijd van de bruiloft? Het echte plannen van je bruiloft is begonnen! Tijd om een draaiboek te gaan maken.

Voordat je een draaiboek gaat maken moet je eerst achterhalen hoelang iedereen die jou helpt nodig heeft, bijvoorbeeld hoelang is de visagist bezig met jouw make-up? Daarnaast moet je altijd ruim plannen. Geeft de visagist aan 30 minuten nodig te hebben, plan dan 45 min. Dan is het niet erg als het uitloopt en als ze echt maar 30 minuten nodig heeft heb jij een kwartiertje extra rust. Deze manier van plannen voorkomt een hoop stress. Vergeet ook de fotograaf niet te vragen hoe lang de shoot duurt!

Er twee punten bepalend in het draaiboek van je bruiloft. Allereerst de ceremonie, dit bepaald hoe laat je alles van te voren moet doen. Het tweede punt is het trouwfeest, de aanvang van het feest bepaald hoelang je de tijd hebt voor alles tussen de ceremonie en het feest.

dagelijkse blog

DE OCHTENDPLANNING VAN DE TROUWDAG

Om een draaiboek te kunnen maken voor de ochtend van de trouwdag moet je eerst weten hoe laat je klaar moet zijn. Vanaf dat tijdstip moet je gaan terug plannen in de tijd. Wat je moet inplannen:

Eten: Ondanks dat je misschien helemaal geen trek hebt van alle spanningen, op een lege maag kan je natuurlijk niet trouwen. Plan daarom voldoende tijd in om rustig te kunnen ontbijten. Hebben jullie in de middag de ceremonie? Plan dan ook tijd in voor een (kleine) lunch.

Haar & Make-up: Voordat je je trouwjurk aantrekt laat je eerst je haar en make-up doen. Hoeveel tijd je hiervoor moet inplannen hangt af van een aantal zaken; is het één persoon die en je haar en je make-up doet of zijn dit twee verschillende personen. Zijn het twee verschillende personen heb je over het algemeen meer tijd nodig. Daarnaast moet je aan degene vragen die je haar en/of make-up doet, hoe lang zij denkt dat ze nodig heeft. Houd in je planning rekening met ongeveer 15 minuten uitloop.

De trouwjurk: Hoelang duurt het voordat je je trouwjurk aan hebt? Dat hangt geheel af van de jurk. Heb je een trouwjurk met een ristsluiting dan gaat dit natuurlijk een stuk sneller dan wanneer je een trouwjurk hebt met knoopjes of eentje met een vetersluiting. Daarnaast moet je ook rekening houden dat degene die je helpt ook wat zenuwachtig kan zijn waardoor het dichtdoen van de knoopjes ook wat langer kan duren. Weet je nog hoelang het duurde voordat de jurk goed zat in de winkel? Tel hier een half uurtje bij op en je zit in de goede richting qua tijdsplanning. Daarnaast moet je niet vergeten dat je nog niet klaar bent bij het aantrekken van de jurk. Plan ook tijd in voor het aantrekken van je bruidslingerie, panty, trouwschoenen en eventuele accessoires.

IMG_2432

 

DE CEREMONIE

Zoals al eerder verteld is de ceremonie de basis van je draaiboek, om de ceremonie plan je alles heen. Tussen de ochtendplanning en de planning van de ceremonie moet je tijd inplannen voor de volgende zaken:

  • Het eerste moment dat je de bruidegom ziet. Plan hier een halfuurtje voor zodat jullie echt de tijd voor elkaar hebben en jullie je niet hoeven te haasten richting de trouwlocatie. Je kunt er ook voor kiezen om elkaar pas te zien tijdens de ceremonie
  • De reistijd tussen huis en de trouwlocatie
  • Je entree voor de gasten. Als de ceremonie bijvoorbeeld om 11.00 uur begint, vraag de ceremoniemeester dan om de gasten om 10.45 uur naar de juiste plek te wijzen zodat ze op de goede plek zijn als jij en je lief arriveren. Zet uiterlijk 10.30 uur op de kaart voor de gasten om aanwezig te zijn. Als je een kopje koffie aan wilt bieden en je wilt corsages uitdelen dan moet je daar zo’m 30 minuten extra voor uit trekken.

PLANNING VAN DE CEREMONIE

Het is niet mogelijk om nu te benoemen hoelang jouw ceremonie gaat duren. De ceremonie op het gemeentehuis duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten. Vraag  op voorhand aan de ambtenaar die jullie gaat trouwen hoelang de ceremonie ongeveer gaat duren. Wil je graag een persoonlijk verhaal tijdens de ceremonie, bijvoorbeeld een speech van beide getuigen, dan neemt dit ook weer extra tijd in beslag waarmee je in het draaiboek  rekening moet houden. De ceremoniemeester of weddingplanner kan dit goed regelen voor jullie. Na het ja-woord willen de daggasten je uiteraard feliciteren, ook iets om rekening mee te houden.

IMG_2430

PROOST EN TAART

Na de ceremonie is het tijd voor de bruidstaart. Wij adviseren om daar 2 uur de tijd voor te nemen in de dagplanning. Het is vaak het eerste moment waarop je je gasten spreekt. Je kunt even bijkletsen nadat je de bruidstaart hebt aangesneden en hebt geproost op jullie huwelijk. Een goed moment om even bij te komen van alle spanning. Vaak wordt dit moment gebruikt om foto’s te maken met de daggasten. De rest van de gasten kan lekker een drankje doen en bijkletsen. Een ideale ontspanning setting voor leuke foto’s.

HET DINER

Dan is het tijd voor het diner. Hoeveel tijd je voor het diner moet inplannen kan  je het beste even overleggen met de trouwlocatie. Zij weten hoelang zijn nodig hebben om alles klaar te maken en te serveren. Gemiddeld duurt een trouwdiner 2 tot 2,5 uur, al  is dit natuurlijk ook afhankelijk van het soort diner. Je kan je voorstellen dat een 5 gangen diner langer duurt dan een lopend buffet.  Houd er rekening mee dat je uiterlijk het trouwfeest om 21.00 uur wilt laten beginnen maar als het even kan al om 20.00 uur. Voordat het feest kan beginnen wil je je natuurlijk even opfrissen en je tandenpoetsen dus houd ook tussen het diner en het feest een half uurtje vrij.

IMG_2446

DE FEESTAVOND

Dan is het tijd voor de feestavond. Qua planning is het nu alleen nog belangrijk om te kijken tot hoe laat het feest gaat duren. Op de meeste bruiloften eindigt het feest tussen 00.00 uur en 01.00 uur. De dag heeft immers al lang genoeg geduurd. In de planning zou je ook nog  de openingsdans, het dankwoord en een eventuele late night snack kunnen meenemen. Houd er rekening mee dat jullie als bruidspaar nog niet meteen de dansvloer op kunnen omdat de avondgasten ook de kans moeten hebben jullie te feliciteren. Plan dus ongeveer 30 minuten tussen het begin van het feest en de openingsdans. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het eerste halfuur nog niet aanwezig te zijn en pas te arriveren als het tijd is voor de openingsdans. Zo voorkom je een eindeloze rij met mensen die je willen feliciteren én je kunt op dat moment nog even wat foto’s maken. Rond 20.00 uur / 20.30 uur is het namelijk heel mooi licht om een romantische foto te maken.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog. Wil je graag meer informatie over onze locatie? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande formulier. Wil je liever direct een afspraak maken? Dat kan hier! Wil je direct de nieuwste blog lezen? Klik dan op de knop: op de hoogte gehouden worden.

Liefs, Bertine

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.