Wat zijn de mogelijkheden om te trouwen in coronatijd?

Twijfel je of je wilt gaan trouwen in 2021 omdat we leven in coronatijd? In deze blog geef ik je tips zodat je tóch kunt trouwen in deze coronatijd en ondanks alle maatregelen en feestelijke dag kunt hebben. Er zijn een aantal dingen anders wanneer je gaat trouwen in coronatijd dan wanneer je gaat trouwen zonder corona. Een maximaal aantal gasten, geen feestavond, afstand houden. Geen felicitaties, geen knuffels en geen groepsfoto’s. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk maar er zijn genoeg creatieve oplossingen. In deze blog deel ik er 3 met je.

Trouwen in coronatijd

Trouwen in coronatijd vraagt om wat aanpassingen. Bij de ceremonie betekent dat vooral dat je afstand moet houden. Er mogen 2 stoelen naast elkaar staan en dan moet er 1,5 meter tussen de volgende 2 stoelen staan. Behalve als je gasten uit 1 huishouden komen, deze mensen mogen gewoon naast elkaar zitten zonder de 1,5 meter. Is dat niet ongezellig, is een veelgestelde vraag die ik krijg. Nee! Kijk maar eens naar onderstaande foto’s. Je hebt meer ruimte nodig maar met bloemen en windlichten is het prima op te lossen zodat de 1,5 meter niet heel erg opvalt. Natuurlijk is het anders dan we gewend waren maar nog steeds hoor ik bruidsparen zeggen: “het was een sprookje”.

Tip 1: Livestream tijdens de ceremonie

Er zijn ook momenten geweest tijdens het afgelopen trouwseizoen waarop je als bruidspaar maximaal 30 gasten mocht uitnodigen. Mocht je een intieme bruiloft hebben en toch al weinig gasten hebben dan is dat geen probleem maar heb je 50 gasten uitgenodigd dan moet je schrappen in de gastenlijst. Tijdens de ceremonie is het dan een optie om een livestream te plaatsen. We hebben een tof concept bedacht waarbij dit al is meegerekend. Je vindt hier meer informatie over dat all-in pakket. Het livestream pakket bevat 2 camera’s en 50 mensen thuis laten meekijken. Er is ook een mogelijkheid om iemand thuis te laten speechen. Dus als opa of oma er niet bij kan zijn maar wel graag iets wil zeggen dan kan dat! Hoe tof is dat?!

“Ondanks de kleine gastenlijst en de 1,5 meter was de ceremonie een sprookje”

Tip 2: Proost en bruidstaart

Je bent getrouwd! Daar moet op geproost worden. In de oude situatie zouden al jullie gasten om jullie heen staan met een glas prosecco in de hand om te proosten op jullie. Dat kan even niet. Een idee is om te proosten direct op dezelfde plek als de ceremonie. Misschien wil er iemand een speech houden? Doe dat dan op de plek van de ceremonie en proost dan gelijk op het bruidspaar. Daarna gaat iedereen in tweetallen richting de bruidstaart. Zorg dat de locatie een opstelling maakt waarbij iedereen het aansnijd moment vanaf zijn of haar zitplek goed kan zien. Het bruidspaar snijdt de taart aan en de medewerkers van de locatie zullen de bruidstaart rond brengen. Dit gaat niet heel veel anders dan anders. Alleen het feliciteren door de gasten van de ceremonie gaat even anders.

Feliciteren na het trouwen

Daar zijn veel leuke ideetjes op te verzinnen maar wat bij ons op de boerderij veel gedaan is, is eigenlijk heel simpel.Het bruidspaar loopt weg bij de ceremonie (uiteraard onder een flink applaus en een leuk muziekje) en staat aan het begin van het terras. De gasten lopen langs met hun glas prosecco wat ze al gekregen hebben bij het proosten na de ceremonie. Zodra je langs het bruidspaar loopt feliciteer je ze en in plaats van een hand, klink je met je glas. Op deze manier waarborg je ook de 1,5 meter bij het weglopen van de ceremonie en heb je een mooi alternatief voor het feliciteren.

De derde tip:een gezellige dinersetting in coronatijd

Lange tafels in het gras. Dat kan! Maar alleen de mensen uit één gezin mogen aan één tafel zitten. Alle andere gasten mogen zonder 1,5 meter met maximaal met 2 gasten een 1 tafel. Mocht je dus kiezen voor lange tafels dan heb je tussen de verschillende gezinnen een tafel zonder stoelen staan. Je kunt op die plek wel bloemen en kaarsen neerzetten maar dan zet je er gewoon geen stoelen neer. Het nadeel is dat je veel meer bloemen en kaarsen nodig hebt en dat dus duurder is. Ook worden de rijen erg lang dus je zult moeten werken met meerdere rijen. Kijk goed of jouw locatie daar ruimte voor heeft.

Een andere optie zou zijn dat je kiest voor ronde tafels. Er zijn ronde tafels van 150 cm doorsnee. Die zijn dus perfect geschikt voor deze tijd. Wij zelf werken graag met meerdere formaten tafels. Ronde, vierkanten of langwerpige tafels. We zetten dit dan neer binnen een houten frame waar we lampjes, slingers en lampionnen ophangen om het feestelijk te maken. Op de foto hieronder zie je daar een voorbeeld van.

Bonustip: Helaas geen trouwfeest in coronatijd maar wel tips voor een receptie

Een dansfeest mag helaas niet maar de afgelopen bruiloften hebben we hele gezellige recepties en borrels meegemaakt. Onze avonden zien er als volgt uit. Na het diner wordt er een lekker kopje koffie gedronken en wordt het kampvuur aangezet. DE marshmallow komen tevoorschijn en er wordt lekker geborreld bij het vuur. Sommige bruidsparen hebben een band uitgenodigd, anderen hebben hun eigen muzieklijst samengesteld. We weten dat het een twijfel punt is voor stellen die willen gaan trouwen in 2021 maar echt heel graag een feest willen. Dat snappen we! Maar echt, het is niet minder gezellig zonder feest. En je kunt altijd nog bij je 1-jarig huwlijksjubileum een feest geven. Wij hebben daarvoor een korting van 10% om jullie tegemoet te komen.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze tips. Heb je er zelf nog meer? Laat het me dan vooral weten op Instagram. Ik ben ook benieuwd naar jouw verhaal en hoe jouw bruiloft er uit komt te zien. Zullen we op Instagram even verder kletsen? Ik zie je daar!

Liefs, Bertine