Aan alles heb je gedacht en dan opeens komt er een virus en worden al jouw plannen om zeep geholpen. Wie had ooit kunnen bedenken bruiloften moeten verplaatsen vanwege een virus wat wereldwijd voor ontzettend veel zieken en sterfgevallen zorgt. We hadden het met zn allen heel anders gezien maar daar kunnen we helaas niks aan veranderen, we moeten het er mee doen. Wat we wel kunnen doen is van die nieuwe dag alsnog een geweldige dag maken! We gaan de bruilfot niet cancelen, wat hé, jullie liefde bestaat nog steeds! We gaan de bruiloft alleen verplaatsen! En wij helpen je daar bij. Want ik kan me voorstellen dat alles tegelijk op je af komt. Wat moet ik regelen? Waar moet ik aan denken? Waar? Hoe? Ik heb het op een rijte gezet om je een beetje op weg te helpen.

Wat wil ik eigenlijk?: Voor je je leveranciers gaat benaderen is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben waar je prioriteiten liggen. Even helemaal terug naar het begin. Ik schreef het deze week al eerder; plan een date. Neem een goed glas wijn, zet de tv uit en pak allebei een leeg vel papier en een pen. Vervolgens ga je twee kolommen maken. Links komt alles te staan wat echt prioriteit heeft. Wat wil je echt terug zien? Dat kan zijn dat je alle familie en vrienden er bij wilt of dat kan zijn dat je kiest voor een zomerse vibe. Aan de andere kant schrijf je alles op wat je eerst misschien wel belangrijk vond maar nu over twijfelt en of bespreekbaar is. Dat kan bijvoorbeeld zijn: de dag waarop je trouwt. Een woensdag ipv een vrijdag. Dat kan zijn het seizoen waarin je trouwt. De herfst of de winter.

Om het even praktisch te maken: trouwen op een zaterdag is bij ons alleen nog maar mogelijk in de maanden oktober, november en december. En ook dat kan ontzettend gezellig zijn! Denk aan vuurkorven, doorzichtige tenten, kaarsen… Wil je toch echt graag in de zomer trouwen dan kun je denken aan de zomervakantie of een doordeweekse dag in september. Wil je de ceremonie intiem? Dan zou je er voor kunnen kiezen om toch op de gewone trouwdatum te trouwen met het maximale toegestane aantal personen (mits de horeca open is) en het diner en het feest op een later tijdstip te doen. Bepaal dus echt eerst wat jullie belangrijk vinden.

En financieel?: Hoe zit dat met de financiën? De meeste leveranciers die ik gesproken heb zijn ontzettend begaan met alle bruidsparen. Ze schuiven hun diensten dan ook kosteloos door naar een andere maand in 2020. Dat laatste is wel een dingetje want ik schrijf 2020. Voor ondernemers is het namelijk heel lastig om zomaar alles door te kunnen schuiven naar een volgend seizoen. Veel leveranciers zitten ook dan al best wel vol en bovendien hebben ze dan maanden geen inkomsten. Enkele leveranciers geven aan dat ze niet mee werken aan doorschuiven naar 2021, anderen vragen een kleine bijdrage. Een enkeling doet het kosteloos. Zo doet iedereen wat op dit moment het beste is om zijn hoofd boven water te houden. Vraag dus bij ál je leveranciers even na wat de extra kosten zouden zijn als je voor plan B zou gaan. Mogelijk heb je ook nog een bruiloftverzekering? Vraag daar ook even na wat er precies mogelijk is.

Nieuwe trouwdatum kiezen: Je weet wat je als plan B wilt. Je weet wat er aan extra kosten zouden komen. Ga nu contact zoeken met al je leveranciers. Gemeentehuis, fotograaf, videograaf, trouwvervoer, locatie, catering.. Je hebt met zoveel mensen te maken.Vraag welke datums nog beschikbaar zijn en kies er dan 2 uit. Ga daarna weer een rondje mailen of bellen en kijk bij iedereen op welke datum het beste uitkomt. Het zal een hele puzzel worden.

Gasten uitnodigen: Yeah, je hebt een nieuwe trouwdatum! Je kunt nu al je gasten op de hoogte gaan brengen. Hoe? Door ze te appen, te mailen of een leuke change-the-date kaart te sturen. Je kunt bij de meeste kaarten leveranciers voor weinig geld (soms zelfs gratis) een kaart bestellen die past bij jullie trouwkaart. Wij hebben een aantal pdf-bestandjes gemaakt die je kunt downloaden, uitprinten en kunt versturen. Je vindt de voorbeelden hieronder. Mocht je ze willen ontvangen? Stuur me dan even een mailtje.

Wat nog meer? De trouwringen had je waarschijnlijk al besteld. Ik hoop zo dat ze nog niet gegraveerd zijn?! Zo wel, neem even contact op met de juwelier en die zal jullie vertellen wat er mogelijk is. Had je een huwelijksreis geboekt? Neem even contact op met je reisorganisatie hoe het zit met de vergoeding. De meeste organisatie geven een voucher zodat je de reis kunt omboeken. Mocht jouw droombestemming toch nog niet mogelijk zijn direct na je trouwdag? Dan heb je die nog tegoed op een later tijdstip! Boek een luce hotelletje met zn tweeën en geniet daar van een bubbelbad en roomservice. Die reis? Die komt er echt wel!

Er is zoveel op ons allemaal afgekomen de laatste dagen dat ook ik wel eens dingen vergeet. Dus ben ik iets heel belangrijks vergeten te vermelden in deze blog? Laat het me dan weten in een reactie! Enne…let een beetje op elkaar he?

Heel veel liefs, Bertine