Op facebook en instagram deed ik een poll met de vraag; heb jij een eigen ambtenaar of heb je iemand van de gemeente. Grappig genoeg was de uitslag precies 50/50. We hebben afgelopen zomer verschillende opties meegemaakt en merkten toch echt wel verschil. Er is niks mis met een ambtenaar van de gemeente maar het is een feit dat ze je minder goed kennen dus dat het minder persoonlijk is. Je maakt een afspraak via de website, daarna krijg je een mail en heb je nog een kennismakingsgesprek. Ze doen dus zeker wel hun best maar het is toch anders dan een vriend of iemand anders die dicht bij je staat. Je merkt het al, mijn voorkeur gaat uit naar een ‘eigen’ ambtenaar. Hoe je dat regelt? Dat leg ik je uit.

Babs

Mijn advies is dus om een eigen ambtenaar te kiezen. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand. Afgekort als BABS. Niet alle gemeentes werken hier aan mee dus vraag dat even goed na. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk waar wij gevestigd zijn, is het geen probleem. Je mag in principe iedereen kiezen die je wilt mits je de volgende punten doorloopt: 

Stap 1. Degene die graag jullie trouwambtenaar wil zijn moet zich aanmelden bij de gemeente waar jullie trouwen (dit is niet de plek waar je woont maar waar de locatie staat waar je trouwt) en moet een verzoekschrift indienen. Hierin leg je uit wat je wilt en voor welk huwelijk je de babs wilt zijn 

Stap 2. Verklaring Omtrent Gedrag (VoG): De gemeente zal naast een identificatiebewijs ook een Verklaring Omtrent Gedrag willen hebben van de Babs voor een dag. Deze kun je aanvragen bij de gemeente waar hij/zij woont.  

Stap 3: Op gesprek bij de gemeente: tijdens dit gesprek zal worden verteld wat je wel en niet mag zeggen en wat je zeker niet moet vergeten. Er zullen een aantal basiszaken uit het wetboek worden besproken zodat je weet wat je aan het doen bent. De gemeente mag vragen om een integriteitscode te tekenen en soms ook om de gedragscode voor ambtenaren te onderschrijven.  

Stap 4: Ben je op gesprek geweest, heb je geleerd wat je moest leren, zijn je papieren in orde? Dan ben je er klaar voor. Je wordt benoemd tot ambtenaar voor 1 dag.  

Stap 5: Ben je benoemd door de gemeente? Dan kun je met die benoeming naar de rechtbank toe. Je moet daar nog worden beedigd. Je moet daar namelijk een eed of belofte afleggen.  

Het zijn aardig wat stappen om te zetten voordat je BABS voor een dag bent. Bedenk dus goed dat je hier op tijd aan begint. Het kost namelijk veel tijd en geduld. Om je een voorbeeld te geven: de gemeente Amsterdam vraagt of je 4 maanden van te voren het verzoek in wilt dienen. Je kunt dus niet op het laatste moment nog even snel een babs voor een dag regelen. 

Kosten BABS 

Er komen ook extra kosten bij als je een BABS voor een dag hebt. De BABS zal misschien niks durven vragen maar je hebt extra kosten aan de gemeente. Dit verschilt heel erg per gemeente maar om bij de gemeente Amsterdam te blijven: zij vragen 185,- en daarbij komen nog de kosten voor de gemeente zelf. Dit is het basis bedrag dat je betaald aan de gemeente. Je moet betalen voor het verzoekschrift, voor de verklaring omtrent gedrag en een bedrag aan de rechtbank. Alles bij elkaar loopt het nog aardig in de papieren maar het is het zo ontzettend waard! Dus heb je een vriend, collega, buurman of barman die lekker kan kletsen? Doe het!  Vraag het gewoon! 

Goedkoper trouwen met een zelfstandig ambtenaar

Je wilt wel heel graag de persoonlijke ceremonie maar je vindt het te duur of zie je al dat geregel niet zo zitten? Dan is een zelfstandig ambtenaar misschien een oplossing. Gemiddeld kost een zelfstandig ambtenaar zo’n €850,- Op instagram volg ik Hanne. Een zelfstandig trouwambtenaar die door het hele land gaat om mensen te trouwen. Echt een aanrader om haar website eens te bezoeken. Binnenkort stelt ze zichzelf voor, dus stay tuned!

Ik wens je veel plezier bij de voorbereidingen van je bruiloft.

Liefs, Bertine

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.